reportage-ArofexTV-2455999-04_800x533

DiabeteseducatorNa mijn studies volgde ik naast de specialisatie ‘voeding bij sport’ ook de opleiding ‘diabetes educator’. Door deze opleiding kan ik mensen met diabetes (of met een verhoogd risico) beter en gerichter helpen. Contacteer mij gerust voor een eerste gesprek.

Hieronder enkele punten waarmee ik jou kan helpen/bijstaan:

Voeding

Een gezonde en gevarieerde voeding is een van de pijlers van de diabetesbehandeling. Soms kan een aangepaste voeding al voldoende zijn (bv. mensen die insuline spuiten, moeten gaan “tellen” wat en hoeveel ze mogen eten).

Beweging

Beweging is een belangrijke factor voor mensen met diabetes. Minimum 30 minuten extra per dag is aanbevolen. Je kan dit perfect doen door kleine dagdagelijkse aanpassingen te maken. Bijvoorbeeld de trap te nemen i.p.v. de lift, korte afstanden met de fiets doen, je auto iets verder parkeren en een stuk te voet doen, etc.. Dit zorgt voor een verbeterde bloedsuiker, kan je verder complicaties te voorkomen en heeft een positief effect op je gewicht.

Preventie van diabetes

De oorzaken van diabetes zijn nog niet volledig begrepen. Belangrijk is de risicofactoren zoals zwaarlijvigheid, te weinig lichaamsbeweging, vetopstapeling ter hoogte van de buik aan te pakken en/of te voorkomen. Erfelijkheid geeft ook een verhoogd risico, hier moet je dan ook de voorgaande factoren voorkomen.

Leven met diabetes

Het is perfect mogelijk om met diabetes een normaal leven te leiden. Door op je voeding en beweging te letten en de behandeling met medicatie en/of insuline te onderhouden. Zo hou je alles stabiel en geeft het weinig complicaties. Het gaat altijd nog wel een impact op je leven hebben, maar door er op de juiste manier mee om te gaan, maakt het je mogelijk om er ook werkelijk mee te leven. .

Behandeling, controle en opvolging

Vanaf de diagnose vraagt diabetes je dagelijkse aandacht: medicatie, zelfcontrole… Je behandeling goed opvolgen, in overleg met je zorgverleners, loont echter de moeite.

Mogelijke verwikkelingen

Op lange termijn kan diabetes leiden tot problemen met hart en bloedvaten, ogen, nieren, zenuwen en voeten. Deze gevolgen worden vaak onderschat, daarom is het aangeraden om info/hulp te vragen bij een diëtiste.